רולקס דייטונה

רולקס דייטונה הוא כנראה השעון המבוקש ביותר של רולקס נכון להיום. שילוב של היקף ייצור סופר מצומצם על ידי היצרנית, במיוחד בגרסאות הפלדה, יחד עם ביקוש אין סופי, גורמים לכך שכל מי שמחפש רולקס דייטונה חדש – יודע שהוא צריך להמתין שנים רבות לקבל אחד, או לרכוש רולקס דייטונה יד שנייה. אבל מה הסיפור של הדייטונה הזה בכלל?

רולקס דייטונה הוצג בשנת 1963, והוא נקרא על שם מירוץ מכוניות יוקרתי שנערך בדייטונה ביץ', פלורידה, מידי שנה. רולקס נבחרה להיות מודדת הזמן (Timekeeper) הרשמית של המירוץ, והיא בחרה בהתאם לקרוא לכרונוגרף החדש שלה לאותה שנה על שם המירוץ. כבר בהתחלה, הרולקס דייטונה נחשב מהפכני, על אף היותו דריסת הרגל הרצינית הראשונה של רולקס בשוק הכרונוגרפים – היות והוא עשה שימוש במנגנון אוטומטי, בניגוד למנגנוני מתיחה ידנית אשר היו נחלת הכלל באותם ימים, ובנוסף – בתור שעון שנועד לנהג המירוצים הממוצע – הבזל שלו הכיל כלי עזר חשוב ביותר לנהג המירוצים הממוצע – טכימטר (טבעת למדידת מהירות באמצעות הכרונוגרף), והטכימטר היה גדול משמעותית מכל טכימטר אחר שהיה בשוק באותן שנים.

כבר בשנתו הראשונה במירוץ, ובשנת המכירות הראשונה שלו, הרולקס דייטונה זכה להצלחה מסחררת והחל לצבור עדת מעריצים נרחבת, והמעריץ שהוא ככל הנראה הגדול ביותר של השעון היה לא אחר מהשחקן האגדי – פול ניומן. חיבתו של פול ניומן לרולקס דייטונה הייתה כה רבה עד כי דגמים מסויימים של הרולקס דייטונה מהדור הראשון (שיוצר בין השנים 1963-1988), עם חוגת כרונוגרף בתצורת "פנדה" (לוח ראשי לבן, וחוגות כרונוגרף שחורות) זכו הם עצמם לכינוי "דייטונה פול ניומן", ונכון להיום מדובר ברולקס דייטונה המבוקש ביותר בעולם בקרב אספנים.

הדור הראשון של הדייטונה הונע על ידי מנגנון של חברה חיצונית – מקרה נדיר יחסית ברולקס, שנהגה לייצר את כלל המנגנונים שלה בעצמה, ובשנת 1989 השיקה רולקס את הדור השני של הרולקס דייטונה – כאשר גולת הכותרת של הדור הזה הייתה המנגנון. גם כאן בחרה רולקס לפנות ליצרנית חיצונית לקבלת מנגנון כרונוגרף, אך במקרה זה – במקום לפנות ליצרנית ג'נרית, רולקס יצרה שיתוף פעולה ראשון מסוגו עם לא אחרת מאשר זניט – יצרנית שעוני היוקרה שידועה בכך שפתחה את מנגנון הכרונוגרף האוטומטי הראשון בעולם – הלא הוא הזניט אל פרימרו.

הדור השני של הרולקס דייטונה כונה גם "דייטונה זניט", ושעונים אלו יוצרו בין השנים 1989-2000. הדייטונה זניט אומנם מבוקש פחות מהדייטונה פול ניומן, לדוגמא, אך לדייטונה זניט יש עדת מעריצים אדירה משלו, והשילוב בין יצרנית מפורסמת ויוקרתית כמו רולקס, לבין יצרנית סופר חדשנית כמו זניט, קורץ לחובבים ואספנים רבים, שמעדיפים לקנות רולקס יד שנייה, במקרה זה – רולקס דייטונה זניט – ולקבל פיסת היסטוריה יחודית, ולעיתים גם לא מאוד יקרה.

בשנת 2001 נפל דבר ברולקס, ושיתוף הפעולה עם זניט הופסק. באותה השנה, הציגה רולקס לראשונה בתולדותיה מנגנון כרונוגרף אוטומטי משל עצמה, והטמיעה אותו בשעוני הרולקס דייטונה. רבים הרימו גבה על כך שיצרנית בקנה מידה כמו רולקס חיכתה כמעט 100 שנים לייצר מנגנון כרונוגרף אוטומטי משל עצמה, אך המכירות של הרולקס דייטונה (במקרה זה – רולקס דייטונה מהדור השלישי) דיברו בעד עצמן, וחידושים נוספים התווספו לשעון במהלך השנים.

הדייטונה כיום מיוצר אך ורק בקוטר 40 מ"מ, ללא תאריכון, והוא מהווה כנראה את הדגם הנחשק ביותר של רולקס שמיוצר גם מפלדה. פרט לפלדה, ניתן להשיג את הרולקס דייטונה גם ממתכות יקרות – טוטון (זהב משולב פלדה), זהב צהוב, זהב לבן, רוז גולד ופלטינה. דגמי הפלדה והטוטון הם הנפוצים ביותר כדגמי רולקס דייטונה יד שנייה, כאשר הדגמים העשויים ממתכות יקרות נדירים ויקרים באופן דרסטי – גם כחדשים וגם כמשומשים. דגמים מסויימים של הרולקס דייטונה אפילו נמכרים כיום במחירים של פי 3 ופי 4 כרולקס דייטונה יד שנייה, מאשר מחירם כרולקס חדש!

למרות הגודל היחיד שניתן להשיגו, הרולקס דייטונה הוא שעון מיוחד ובעל היסטוריה עשירה, והוא מהווה – כמו שעוני רולקס רבים אחרים – סמל סטטוס מובהק. שעון זה נחשב כיום כל כך מבוקש, שבמקומות מסויימים בעולם ישנן רשימות המתנה של עשרות שנים להזמנתו, ודגמים אחרים בכלל לא ניתנים להשגה כבר מהרגע הראשון בו מיוצרים. במצב כזה, רכישת רולקס דייטונה יד שנייה היא אופציה שיש לקחת בחשבון, והיא מאפשרת בחירה מבין מגוון רחב מאוד של דגמים, שנים וסוגי מתכות – כך כל אחד יוכל למצוא את הרולקס דייטונה יד שנייה שמוצא חן בעיניו.