רולקס סאבמרינר

תערוכת השעונים בבאזל – שנת 1954: רולקס, שהייתה הראשונה לרשום פטנט על שעון עמיד למים (כבר בשנות ה-20), משיקה לראשונה בתולדותיה שעון צלילה מקצועי לכל דבר ועניין – הרולקס סאבמרינר. באיחור משהו לעומת שאר השוק, שהיה עסוק בייצור שעוני צלילה עוד מימי מלחמות העולם, רולקס לקחה את הזמן, והשיקה בשנות ה-50 שעון צלילה שעם השנים הפך להיות שם דבר. באופן מפתיע, שעוני הרולקס סאבמרינר הראשונים בהיסטוריה – רפרנסים 6204 ו-6205 – כלל לא נשאו את השם "סאבמרינר" על גבי הלוח…

הרולקס סאבמרינר יוצר בתחילה בקוטר של 36 מ"מ, אך בשנת 1959 הוצג לראשונה רפרנס 5512 – הרפרנס הראשון של הרולקס סאבמרינר שיוצר בקוטר 40 מ"מ – והוא למעשה הקוטר היחיד בו מיוצר הרולקס סאבמרינר משנת 1959 ועד היום, ללא שום הפסקה או שינוי. באותה שנה הוא גם זכה לכיתוב על גבי הלוח המעיד על כך שהשעון עומד בתקן COSC  המחמיר. 

יחד עם זאת, הרולקס סאבמרינר לא נולד עם תאריכון – השעון בתצורתו הנוכחית, יחד עם התאריכון, הושק לראשונה תחת רפרנס 1680 בשנת 1966 – הרולקס סאבמרינר הראשון בהיסטוריה בו חלונית תאריך. ביחד עם חידוש זה, לרולקס סאבמרינר 1680 הייתה לראשונה זכוכית פלקסיגלס, יחד עם ה"ציקלופ" המוכר של היצרנית – אותה זכוכית אשר מגדילה את תצוגת התאריכון מול הצופה. שלוש שנים לאחר מכן, בשנת 1969 – הושק לראשונה הרולקס סאבמרינר בזהב מלא, תחת רפרנס 16618.

עשר שנים נוספות יוצר הרולקס סאבמרינר ללא שינוי, עד שבשנת 1979 רולקס עדכנה אותו בצורה משמעותית – ראשית, עמידותו של השעון למים, הועלתה מעומק של עד 200 מטרים, לעומק של עד 300 מטרים – עומק שנשאר זהה עד ימינו. בנוסף, הרולקס סאבמרינר קיבל לראשונה זכוכית ספיר קריסטל. דגמי הרולקס סאבמרינר אשר עמידים לעומקים של עד 200 מטרים, נחשבים עד היום כשעונים מבוקשים ביותר בקרב אספנים, ומחירהם נעים בתווך של עשרות אלפי עד מאות אלפי דולרים.

גרסאת הטוטון הראשונה של הרולקס סאבמרינר – המשלבת פלדה (סטיל) וזהב – הוצגה לראשונה בשנת 1983 תחת רפרנס 16613. ייצרו של הרולקס סאבמרינר נמשך ללא שינויים כלל עד שנת 2003 – השנה בה חגג הדגם 50 שנים לרגל השקתו. באותה שנה, השיקה רולקס גרסה מיוחדת של הרולקס סאבמרינר – רפרנס 16610LV, הידוע בכינויו "קרמיט". הרולקס סאבמרינר "קרמיט" נמכר עם בזל בצבע ירוק, בייצור סדרתי רגיל (לא כמהדורה מוגבלת וללא שום מספור), בין השנים 2003-2010. דגם זה נחשב גם הוא כמבוקש מאוד בקרב אספנים כיום, למרות שמדובר ברולקס סאבמרינר מודרני.

לכל אורך חייו של הרולקס סאבמרינר, הצבע בו הוא נמכר באופן כמעט מוחלט היה השחור, כאשר פרט לגרסאת ה"קרמיט" ולגרסאות הטוטון והזהב (בהן לוח ובזל כחולים היוו אופציה) לא נמכרו דגמי פלדה עם בזל בצבע שונה. סטטוס קוו זה נמשך גם בשנת 2010 כאשר רולקס השיקה – לראשונה – רולקס סאבמרינר זהב לבן עם לוח כחול, תחת הרפרנס 116619. באותה השנה, הוצגה גם גרסאת הפלדה הראשונה בהיסטוריה של הרולקס סאבמרינר בעלת בזל קרמי, וכעת ניתן היה להזמינו בשתי גרסאות: הגרסה השחורה המוכרת והידועה, וגרסה חדשה – רפרנס 116610LV – שהושקה עם בזל ולוח ירוקים – אשר זכתה לכינוי "סאבמרינר האלק". גם גרסה זו זוכה לביקוש רב בקרב אספנים.

הרולקס סאבמרינר הוא כנראה השעון הפופולרי והנחשק ביותר בעולם. חברות רבות משיקות שעונים אשר מעוצבים בהשראתו, והוא אף זכה לתואר המפוקפק "השעון בעל היקף הזיופים הגבוה ביותר בעולם". יחד עם זאת, מדובר בשעון שזוכה לביקוש נרחב אפילו בהשוואה לשעוני יוקרה אחרים – רשימות ההמתנה לדגם הרולקס סאבמרינר עומדות על מספר שנים, וקל יותר להשיג רולקס סאבמרינר יד שנייה מאשר רולקס סאבמרינר חדש. 

לא משנה אם תבחרו ברולקס סאבמרינר האלק, או בגרסאת הטוטון עם הלוח השחור, בסאבמרינר חדש או בסאבמרינר יד שנייה, הרולקס סאבמרינר הוא שעון מדהים בעל היסטוריה עשירה ועתיד מזהיר.